Profil: Brede Hangeland

14.05.2009 22:59

Úvodem

Brede Hangeland je norský reprezentační fotbalista, který se však narodil 20. června 1981 v Houstonu, Texas v USA. Tento vysoký obránce, který kromě skvělé hry ve vzduchu a silových schopností, vyniká také dobrou technikou a přihrávkou, což z něho dělá tak žádaného defensivního hráče. Brede je také rozený vůdce a proto není divu, že v týmu Norska zastává funkci kapitána.

Kariéra

Do seniorského fotbalu Brede nakoukl v týmu Viking FK, kam přestoupil z místního celku FK Vidar. Při jeho první sezoně 2000/01 pomohl Vikingu vyhrát norský pohár, kdy nastupoval jako střední záložník. Debut za národní tým Norska si odbyl roku 2002 při výhře 1:0 proti Rakousku, kde nastoupil jako defensivní záložník. Do teď odehrál přes 50 reprezentačních utkání, většinou na postu středního obránce. V roce 2005 byl zvolen kapitánem týmu Viking. Když opouštěl Viking, měl na svém kontě 187 zápasů.

16. ledna 2006 podepsal smlouvu s dánským klubem FC København. Během jeho angažmá v Kodani dokázal vyhrát Dánskou Superligu dvakrát a Royal League jednou. Zde také získával zkušenosti z Ligy Mistrů, kde byl také v památné sestavě, která dokázala porazit Manchester United v základní části 1:0 v sezoně 2006/07. Za Kodaň odehrál 63 zápasů, ve kterých třikrát skóroval.

V létě 2007 byl často spojován s týmy jako jsou Liverpool, Aston Villa, Manchester City a Newcastle United. Brede však všechny spekulace odmítl a řekl, že je v Kodani spokojen až konečně 18.ledna 2008 bylo oficiálně oznámeno, že podepsal smlouvu s Fulhamem, kde se znovu setkal se svým bývalým manažerem z Vikingu Royem Hodgsonem. Fulham zaplatil 2.5M liber. Již v prvním zápasu za Fulham proti Boltonu byl zvolen hráčem zápasu. Po následujících solidních výkonech si vysloužil přízeň fanoušků na Craven Cottage. Brede se stal velkou oporou zadních řad Fulhamu a na konci sezony byl velkou inspiraci při velké záchraně klubu v nejvyšší soutěži.

Závěrem

V sezoně 2008/09 předvádí skvělé výkony, které přitáhli pozornost předních anglických mužstev. Přestože několikrát prohlásil, že se mu Fulham zamlouvá a že nehodlá měnit dres a s i tvrzením Roye Hodgsona, že se Breda nehodlá vzdát, se obáváme, že pro klub bude těžké odmítnout nabídku 10M až 15M. Náš skromný tip: Arsene Wenger letos posílí Arsenal o zkušenější hráče a jedním z nich bude právě Brede Hangeland.

 

Zdroj: fulhamfc.com, wiki

 

Zpět
QIPko, Futurama Online