Roy Hodgson manažerem roku?

15.05.2009 21:40

Jestliže se věci vyvinou tradičně, cenu pro nejlepšího manažera Premier League získá Sir Alex Furguson z Manchesteru United, v jehož domě v Macclesfieldu je již vystaveno 8 takovýchto trofejí. Většinou se stává, že trofej získává vítěz ligy. Jen jednou - v roce 2001 - se stalo, že trofej nepřipadla manažeru vítězného družstva. Byl to rok, kdy George Burely dokázal ukormidlovat Ipswich do Evropy.

 Pokud se má letos vykročit ze zaběhnutých kolejí, pak nám list Telegraph.co.uk přináší, jak by to mohlo vypadat:

 5. Harry Redknapp

Když se 26. října 2008 ujal kormidla Tottenhamu Hotspurs (který za vykoupení ze smlouvy z Portsmouthu zaplatil 5M liber) našel tým s mezerami ve třech základních oblastech a to: obrana, záloha a útok. Do té doby Tottenham získal pouze 2 body z 8 utkání a krčil se na sestupovém místě. V jeho prvních dvou týdnech však stačil vytáhnout mužstvo ze sestupové zóny, kdy dokázal získat 10 z 12 možných bodů. V lednu 2009 podepsal 5 nových hráčů, aby vrátil Tottenhamu tak potřebnou kvalitu: Jermain Defoe z Portsmouthu za 15.75M, Wilson Palacios z Wigan Athletic za 12M, Carlo Cudicini z Chelsea zadarmo, Pascal Chimbonda ze Sunderlandu za 3M a Robbie Keane z Liverpoolu za 12M. Tottenham pokračoval ve zlepšených výkonech a v závěrečných kolech bojuje o pohárovou evropu.

 4. Tony Pulis

Když v sezoně 2007/08 se Stoke postupoval, nikdo příliš nevěřil, že by v příštím ročníku bez větších posil mohl hrát nějakou významnější roli. Pulis je však znám svou schopností dosáhnou dobrých výsledků s nízkým rozpočtem. Do týmu přivedl 7 posil za celkem 14M liber, z nichž nejdražší byl Dave Kitson, který přišel z Readingu za 5,5M. Po úspěšném začátku však přišla série špatných výsledků, a tak není divu, že byl po polovině soutěže pasován na favorita sestupu. V lednu přišli James Beattie ze Sheffieldu United a Matthew Etherington z West Hamu. Do března se hráči Stoke dostali ze sestupového pásma a 9. května 2009 zápasem s Hullem, který vyhráli 2:1, si zajistili  příslušnost v Premier League i pro příští rok. Tony Pulis dokázal s omezeným rozpočtem zachránit Stoke City, což mu vyneslo nominaci na manažera roku.

 3. Sir Alex Ferguson

Samozřejmě Alex Ferguson k tomu má prostředky, ale třikrát vyhrát Premier League a dvakrát se dostat do finále Ligy mistrů je velice dobrá vizitka. Může se argumentovat, že největší posila léta Dimitar Berbatov teprve musí přesvědčit, ale Alex na rozdíl od jiných jako např. Arsene Wengera ví, jak budovat tým pro budoucnost. Přestože bojuje na všech frontách o nejvyšší příčky, můžeme vidět jak příští generace Manchesteru vzkvétá.

 2. David Moyes

Problémy, které v letošní sezóně potkaly Everton, by opravdu nikdo nechtěl zažít. Jeho celá útočná síla se rozpadla, zatímco nejlepší hráč Davida Moyese, Mikel Arteta, si přivodil vážné zranění. Dokázal však probudit hráče jako Steven Pienaar, Leon Osman a Jack Rodwell ke skvělým výkonům. Před sezonou přivedl do klubu Marouane Fellainiho za pro klub rekordní částku 15M liber. Nejprve se všichni vysmívali tomuto obchodu, dnes však již nikdo nepochybuje o jeho kvalitách.

 1. Roy Hodgson

Když minulý rok přebíral Fulham, nikdo už téměř nevěřil, je možná záchrana v nejvyšší soutěži. Roy to však dokázal. Známkou dobrého manažera je, jak nakládá se svým rozpočtem. Příchod Brada Hangelanda s Markem Schwarzerem se ukázalo jako nejlepší možná investice. A samozřejmě odchod Jimmyho Bullarda jen pár okamžiků předtím, než se zranil, by se dal ocenit jako prodej roku. A jen mimochodem, kdyby Roy Hodgson cenu vyhrál, stal by se prvním Angličanem, kterému se to podařilo.


 zdroj: telegraph.co.uk, wiki

 

 

Zpět
QIPko, Futurama Online