Profil: Mohamed Al-Fayed

17.05.2009 16:07

Mohamed Al-Fayed se narodil 27.ledna 1933 v Bakosu, Egyptě. Jmění tohoto egyptského obchodníka se odhaduje na 900M liber, mezi něž patří slavný obchodní dům Harrods a londýnský fotbalový klub Fulham FC. Má dva bratry Ali a Salah a od roku 1985 je ženatý s bývalou finskou modelkou Heini Wathén. Spolu mají čtyři děti a páté z předchozího manželství umřelo při autonehodě roku 1997 v Paříži spolu s princeznou Dianou.

Fayed koupil Fulham, který se nacházel v 2nd Division (dnes Football League One) , od Jimmy Hilla v létě roku 1997. Jeho odvážným cílem bylo, že Fulham bude hrát Premier League do pěti let. Kompletně předělal strukturu klubu, začal s rekonstrukcí Craven Cottage a hlavním trenérem jmenoval Kevina Keegena spolu s Rayem Wilkinsnem. Díky těmto změnám úspěchy na sebe nenechali dlouho čekat a postup přišel v roce 1999. V té době se o Kevina Keegena začala zajímat anglická reprezentace, k níž nakonec odešel. Byl jmenován Paul Bracewell, který ale neměl úspěch, když s týmem ani nepostoupil do play-off. Na jeho místo přišel Jean Tigana, který navázal na práci Kevina Keegena a v sezoně 2000/2001 dokázal postoupit do Premier League, když získal 100 bodů. A tak byl Fayedův plán dovršen dokonce o rok dříve, než bylo plánováno.

Fulham se tak do nejvyšší soutěže vrátil po 33 letech a nemalou zásluhu na tom má Mohamed Al-Fayed a jeho tzv. revoluce v klubu. Pro fanoušky Cottagers bude vždy oslavován jako ten, kdo jejich tým vyzdvihl z blátivé louže, do níž se dostal.

 

zdroj: wiki

 

Zpět
QIPko, Futurama Online